Nasazení nové rybí obsádky do Máchova jezera

Po loňském výlovu Máchova jezera je zapotřebí doplnit složení zbylé rybí obsádky. Pro udržení kvality vody v jezeře je potřeba zvolit vhodné druhy ryb, proto jsme oslovili odborníky RNDr. Richarda Fainu a RNDr. Jindřicha Durase, Ph.D. Výsledkem spolupráce je návrh nové rybí obsádky ve složení: bolen dravý, štika obecná, candát obecný a sumec.

Ve čtvrtek 7. května 2015 byla vysazena štika obecná – rychlená. 6 500 ks štičky bylo vysazeno u břehů podél celého Máchova jezera. „Pro lidi věci neznalé bych teď mohl vysvětlit, co přesně pojem „rychlená štička“ znamená“, uvádí ředitel Obecně prospěšné společnosti Máchovo jezero Jiří Holub a vysvětluje: „Při umělém výtěru se pracuje s poměrně velkými počty jiker a je pak otázkou, co s vylíhlými rybkami. Čerstvě vylíhlá štičí embrya se po spotřebování žloutkového váčku rozplavou a začnou lovit plankton. V té chvíli je třeba něco s nimi udělat. První možnost je vysazení rovnou do revíru, ale v tomto věku by nebyla úspěšnost vysázení příliš vysoká. Nabízí se proto druhá možnost. Vysadit štíčata do menší nádrže s bohatým výskytem planktonu, a nechat je vyrůst v relativním blahobytu do velikosti kolem 3 cm. O moc déle to nejde, protože plankton rychle dochází a přestává malým zubaticím stačit, takže mezi nimi začne silně bujet kanibalismus. Štičky je proto třeba slovit a vysadit do revírů. Se svými rozměry jsou už na tom podstatně lépe a vysazování takto odkrmených násad je tedy účinnější. A protože štičky v prostředí bohatém potravou rostou rychleji než v přírodních podmínkách, označuje se takto odchovaná násada jako „rychlená“ štika“.

V červnu 2015 přijde na řadu nasazení bolena a candáta. S nasazením sumce, kvůli jeho potřebné kusové váze 2 – 3 kg, budeme muset počkat do podzimu.

Lenka Proboštová, DiS., koordinátorka Obecně prospěšné společnosti Máchovo jezero

DSC05577 (Large) DSC05587 (Large)

Příspěvek byl publikován v rubrice Informace a jeho autorem je Jiří Brosche. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.